2016. december 24., szombat

Utolsók sorozat – 1. kötet – Az utolsó tűzmágus – 16. fejezet

16. fejezet

Mardekár utóda

Albus lefagyva nézte a feléje közeledő zöld fénysugarat, melyről tudta jól, hogy a végzetét jelenti. Lehunyta a szemét, és kizárt minden felesleges dolgot az eleméjéből, ami addig nagyon zavarta. Száműzte az aggódó gondolatokat, melyek főként a kishúgáról szóltak, nem törődött Rose Weasley vérfagyasztó sikolyával – életében először nem foglalkozott másokkal, csak saját magával. Összeszedte minden bátorságát, mert tudta, szüksége lesz rá.

Linda fénylő szemében őrület csillogott. Mivel még mindig rászegezte a tiszafapálcáját, így Albus előhúzta a sajátját. Szorosan markolta meg, tenyere izzadt. Eszébe jutott az a pillanat, amikor megvásárolta Ollivandertől, az öreg pálcakészítőtől– már az a néhány óra, amit az üzletben töltött el, azok is különlegesek voltak az életében.

Ami a pálcáját illette, nos, az nem készült sem tiszafából, sem tölgyfából, még magyalból sem, aminek kipróbálásához Ginny ragaszkodott, hiszen Harryé is abból készült. Albusé azonban nem. Egyáltalán nem készült olyan fából, mint amilyet a legtöbb gyerek használt. Tizenhárom hüvelyk hosszú, suhogós, mégis hajlékony mahagónipálca volt, magja pedig egy holló farktolla. Páratlan darab volt. Ollivander az orra alatt motyorászott, míg átnyújtotta, Albus apja viszont kiértette belőle azt, hogy ez volt az egyetlen olyan a boltban, amit nem ő készített. Ez nem kis döbbenetet okozott a Potter családban. Kiderült, hogy egy régészeti áskálódás közepette adta át az egyik auror az öregembernek. Egy titkos kamrában találták meg, de a mágiaügyi miniszter egyből elrendelte, hogy azt zárják le, a talált tárgyakat meg vizsgálják meg, nehogy rontás üljön rajtuk.

Albus Perselus suhintott egyet vele, kékesfehér szikrák törtek utat maguknak. Büszkén elmosolyodott; tudta, hogy nincs mitől félnie, hiába lehet a végzete ez a kaland. Linda kacagni kezdett a vakmerőségén, majd találomra szórni kezdte az átkokat.

– Na, mi lesz Potter? – nevetett, miközben legyintett egyet, mire Albus egyik átka szertefoszlott a levegőben. – Add fel! Nem győzhetsz! Sokkal erősebb vagyok nálad, te kis senkiházi taknyos! A dicső Mardekár Malazár egyenes-ági leszármazottja vagyok!

Albus szeme megvillant. Csatlakozott Lindához – úgy nevetett, mint még soha. A lány érdeklődve nézett rá, de őt csak rázta a nevetés. Linda megunhatta a tehetetlenséget – vagy talán a fegyverszünetet? –, ugyanis ismét elkezdte átkokkal valamint rontásokkal bombázni.

– Miből gondolod, hogy nem győzhetek, Linda? – kérdezte halkan a fiú. – Én Griffendél Godric leszármazottja vagyok, szóval van esélyem ellened!

– Valóban, Potter?

Linda hangja gúnyosan csengett, emiatt Albus rosszat sejtett. Sejtelme be is igazolódott, mikor a lány következőleg megszólalt. Amit mondott egyszerűen ledöbbentette a fiút, alig bírt utána felocsúdni.

– És te tűzmágus vagy? Mert ellenem csak is az győzhet! – kiáltotta szenvedélyesen.

Albus kezében megremegett a pálca. Még erősebben szorította meg, mintha attól félt volna, hogy egyszerűen kiesik. A Mester – azaz Linda, helyesbített magában kelletlenül – csak nevetett a próbálkozásain, csak nevetett a módszerein.

– Hát nem érted, Potter? – kiáltott fel, majd útnak indított egy újabb halálos átkot. – Ellenem nem győzhetsz ostoba griffendéles bátorságoddal! Nem győzhetsz a ravaszsággal sem, mert Én vagyok Mardekár utóda! Nem fordíthatod ellenem ősöm képességét!

Albus ismét kitért a gyilkos átok elől, majd megpróbált eljutni unokatestvére felé, aki nem messze tőle Lilyt ébresztgette. Rose nem vette észre, hogy Linda most már rá is céloz, így Albus alig bírta elrángatni a zöld fénycsóva elől.

– Őket hagyd ki ebből! – mordult fel dühösen, aztán Rose elé állt, hogy védje az esetleges támadásoktól.

Rose is végre észbe kapott, és bár remegő kézzel, de előhalászta a pálcáját. Linda szeme villant egyet, mikor az a látvány tárult elé, hogy a két elsőéves egyszerre kísérli meg ellene a támadást, ám nem mondott semmit, csak egy lusta pöccintéssel semlegesítette az átkokat. Lelkesen vetette bele magát a harcba, bár az igazán nem is volt rendes harc. A támadás egyoldalú volt, csakis a gyerekek bombázták kíméletlenül, minden erejüket beleadva, ő viszont kajánul vigyorogva hárított.

– Nem unod még?

Albus lihegve vetette oda a kérdését, mire Linda nevetéssel válaszolt

– Egy cseppet sem – felelte végül könnyedén. – Ez csak az előjáték, kedveskéim! Tudjátok, az igazi szórakozás még csak most kezdődik!

Szája széle felfelé görbült. Mosoly terült szét az arcán, úgy kezdett el integetni, és amikor a két elsőéves döbbenten megfordult, harapni lehetett a hirtelen beálló csendet. Mardekár Malazár szobra mellől, egy kis lyukból öt csuklyás alak tartott feléjük, természetesen kivont pálcával.

– Te nem vagy normális! – szisszent fel Albus, mikor meglátta, mekkora túlerővel szemben kéne győzelmet aratniuk.

Linda kérdőn vonta föl a szemöldökét; szinte homlokráncolva, elmerengve figyelte Albust. Intett az első két halálfalónak, akik korábban megálltak a szobornál; parancsára – a Mester parancsára – most mindketten előreléptek.

– Kedves Albus Perselus – lépett melléjük Linda, közben tekintetét le sem vette ellenfeleiről –, engedd  meg, hogy bemutassam néhány kedves barátomat – biccentett a csuklyások felé, akik engedelmesen vették le húzták hátra a kámzsájukat.

– Magát ismerem!

Rose először szólalt meg, mióta Linda felbukkant. Valószínűleg sokkolhatta a tény, hogy a saját unokatestvére Mardekár-leszármazott volt. Albus ismerte annyira, hogy tudja, azóta nekilátott kombinálni is, így mostanra talán azt is sejtette, amiben a fiú már bizonyos volt egy ideje.

Rose hangjára értetlenül nézett a lány által mutatott halálfalóra. Egyből felismerte. A nőnek hosszú, fekete haja volt, dús szempillája, szúrós szeme és sápadt arca, míg a mellette állón viszont nem tagadhatta le görög vonásait. Albus felismerte benne Mrs. Phaedra Nottot, akit már korábban is látott az álmaiban.

– Mutatkozz be neki! – parancsolta eközben a Mester.

A másik nő, aki Mrs. Nott mellett foglalt helyet, biccentett a mágusnak, majd ránézett Rose-ra, és kisöpörte rakoncátlan hajtincseit a szeméből.

– A nevem Bella – suttogta halkan, aztán eltűnődve, csak úgy megjegyzésképpen tette hozzá a lényeget:
– Az anyám Bellatrix Lestrange.

Mindkét gyereknek elakadt a lélegzete. Bár Albus már egy jó ideje tudta, mégis újra átélte ugyanazt a döbbenést, amit első alkalommal. Sokkoló volt látni Bellatrix Lestrange gyermekét, azt, akit korábban csak az álmában láthatott. Ahogy a boszorkányt nézte, aki lassan a Mester felé fordult, és belenézett a szemébe, rájött, hogy  mit sem különbözött az anyjától, kívül-belül ugyanolyan volt, mint Bellatrix… vagyis… valamiért olyan érzése volt, hogy belülről talán egy cseppet el is ütött tőle. Rosszabb volt, sokkal rosszabb.

– Ez különös – jegyezte meg Linda, mire mindenki ránézett. A kíváncsi tekintetek miatt, a belefogott a magyarázatba:

– Bella egy nagyon érdekes dolgot mutatott meg, mikor legilimentáltam!

– Mit, Mester?

Lucius Malfoy jeges hangjára Rose megborzongott; elkapta a tekintetét, mikor az idős férfi szürke szemei rávillantak.

– Bella, tedd a dolgod! – mondta Linda, majd a pálcáját Albusra és Rose-ra szegezte. Nem mondott átkot, csupán sakkban tartotta őket.

A boszorkány leguggolt az ájult, halálsápadt Lily Potter mellé, és felpillantva Albusra, kisimította a kislány arcába hulló tincseket. Bella eközben megindult a legutolsó két halálfaló felé, akik mintha menedéket kerestek volna az egyik alagútban. Albus tudta, kik ők, és már azt is sejtette, Bella mit mutathatott Lindának, ám csak remélni tudta, hogy nem azért indult el a boszorkány feléjük, amire elsőként fordult meg a fejében.

Bellatrix megragadta a két halálfalót, és szinte a Mester lába elé lökte. A törékenyebb testű egyből a földre zuhant, miközben a csuklyája hátracsúszott, az idősebbik halálfaló viszont talpon maradt, és megpróbálta felsegíteni őt.

Rose ijedten nézett hol az egyikre, hol a másikra – mindkét halálfalót felismerte. Az értetlenség keveredett az ijedséggel, nem bírta levenni róluk a tekintetét. Nem értette, hogy mit kerestek a Titkok Kamrájában, Linda oldalán, hisz mindketten a Roxfortban kellett volna lenniük… De nem ott voltak. Vagyis ott voltak, de a Titkok Kamrájában. Itt voltak – mindketten.

– Nem értelek titeket – állt fel Linda, miután hosszasan szemlélte őket. Értetlenkedve csóválta meg a fejét, és vetett egy óvatos pillantást a két elsőéves gyerekre, hogy aztán egyből visszanézhessen áruló híveire.
– Bár téged még megértelek – bökött a törékeny lányra –, de téged végképp nem, Amorette!

Az említett nő nem sütötte le a szemét, ellentétben társáéval – keményen bámult Linda arcába. Bella, aki eddig őket fogta, kötelességének érezte, hogy szóljon úrnőjének.

– Mester, azt hiszem, itt az ideje, hogy megtudd, ki is ez a nő valójában! – Linda érdeklődő pillantására egyből folytatta:

– Az igazi neve Juliette Katerina Malfoy!

A teremben mindenki felszisszent. Lucius diadalittasan lépett előre, bár az arcán levő kifejezés vetekedett a kárörömmel.

– Rég láttunk, Juliette – mondta a nőnek, aki erősen koncentrálva visszaváltoztatta magát, aztán hátravetette világosbarna haját, mely majdnem szőke volt, és gúnyosan nézett a szürke szemű férfira.

– Valóban, de nem vártam ezt a találkozást!

Juliette hangjából sütött a megvetés, a gyűlölet, ám a pillantása sem volt jobb, amivel az idős Malfoyt illette.

– Amikor utoljára találkoztunk, azt hittem, meghaltál – sziszegte dühösen a férfi.

– Amikor utoljára találkoztunk, letaszítottál a mélybe – válaszolt szintén sziszegve Juliette. – Nem volt egy kellemes élmény!

– És a fattyad? Ő is él?

A nő nem tudta nem észrevenni, hogy mily’ gonoszul villant meg a tekintete. Rosszat sejtve nézett rá, Lucius pedig gonoszkodva folytatta.

– Vagy őt is megölted, ahogy a férjedet? Hogy ne derüljön ki a kis titkod?

– Élvezed, hogy kínzol engem, igaz? – Juliette szemében könny csillant meg, úgy figyelte nagybátyja minden rezdülését.

Lucius egyből bólintott, hiszen számára ez az egész valóban csak a kínzásról szólt. Mindent vissza akart fizetni a boszorkánynak. Mindent.

– Valóban, te viszont nem válaszoltál, aranyom!

Linda érdeklődve hallgatta a vitát, nem szólt közbe, hagyta, hogy kibontakozzanak. Érdekelte, hogy ki is ez a nő valójában, mert csak annyit tudott, hogy bő két évtizede egy Juliette Katerina Malfoy nevű lány beállt halálfalónak, majd ki is szállt. Persze a Nagyúr seregéből nem lehet büntetlenül kilépni – Lucius személyesen gondoskodott családja árulójáról és annak gyermekéről.

– Mi lett Kate Malfoyjal? – sziszegte az idős férfi.

Az asszony lehajtotta a fejét, és mikor megszólalt, hangja alig volt több puszta suttogásnál. Mindenkinek nagyon oda kellett figyelnie, hogy megértse a szavait.

– Azt hiszem, azt te tudod a legjobban, bácsikám.

– Megható egy jelenet volt – szakította őket félbe végre-valahára Linda –, ám visszatérnék az eredeti témánkra! Nem tudom, ki vagy – nézett őszintén Juliette-re –, de van egy olyan érzésem, hogy nem az én oldalamon állsz! Már pedig, ha ez így van – mosolyodott el gonoszan –, akkor halál vár rád… Akárcsak rád is édesem!

Victoire Weasley remegve nézett egykori barátnőjére. Ez a lány már nem az a lány volt, akivel egykor összebarátkozott, átváltozott egy kegyetlen gyilkossá, és csak az a tény foglalkoztatta, hogy ő Mardekár utóda.

– Granger vagy te egyáltalán? – suttogta neki a kérdést hitetlenkedve, mire Linda kíváncsian fordult meg. – Vagy Voldemort lánya vagy?

Linda megvetően horkantott egyet, amint kiejtette Voldemort nevét. Gúnyosan, lenézően nézett rá, majd egy sóhajjal belekezdett a magyarázatba, mikor látta, hogy mindenkit érdekel a téma.

– Emlékeztek Merope Gomoldra? – Megvárta, hogy mindenki biccentsen, és csak azután folytatta:

– Mindenki csak vele foglalkozik, de kérdem én, mi történt Morfin Gomolddal?

Látta, ahogy az arcokon átsuhan a felismerés. Elmosolyodott, kegyetlenül, ahogy mindig is szokott, majd ismét folytatta:
– Mielőtt Morfint bezárták volna, eljegyezte élete szerelmét, amit én máig sem értek – borzadt el –, mivel Merope testvére, nos, mondjuk csak ki, nem volt a világ legszebb férfija. – Sóhajtott egyet, és egy pillanatra a tiszafapálcája meredt, melynek hegye még mindig Albusékra mutatott.
– Azután Morfint bezárták, de a menyasszonya, Lione Black várandós lett. Megszülte a gyermekét – egy kislányt –, akinek a Cassiopeia nevet adta. A kislány két éves volt, mikor Lione rájött arra, hogy miért is zárták be Morfint...

Linda elmerengett. Albus biztos volt benne, hogy az emlékeiben kutat, hogy emlékeiben ott jár, ahol bizonyára az esemény megesett.

– A Minisztériumból egy férfi mesélte el neki. Lione rájött arra, hogy egy Mardekár-leszármazott sosem lehet jó, fehér mágus, ezért elmenekült. Árvaházba adta Cassiopeiát, majd visszatért otthonába – mesélte a lány. – Morfin pont akkor szabadult ki, de nem vette el feleségül Lione-t. Jegyességben éltek egészen 1945-ig, amikor is az én drága jó rokonom, Tom Denem, vagy akinek másképp tetszik, Voldemort Nagyúr meg nem ölte Deneméket. Ekkor ismételten Azkabanba zárták Morfint, ahol nem sokkal később elhunyt. Lione sem bírta tovább, bár ő legalább nem került börtönbe… Mindketten '45-ben haltak meg.

A kamrában egy pisszenés se hallatszott, még a légy se zümmögött. Albus fejében összeállt a kép, de azért kíváncsian várta, hogy Linda folytassa, és ahogy körülnézett, látta, hogy nem csak ő van így ezzel. Az összes halálfaló érdeklődve hallgatta úrnőjét, hiszen nem minden nap hallhattak a felmenői életéről.

– Innen szinte mindenki ismeri a történetet – suttogta a lány. – Cassiopeia Black megtörte a nemes aranyvér-hagyományt, és egy mugliba szeretett bele. Hiába volt földmágus, ez nem tántorította el tervétől; felhagyott a varázslással, és férjhez ment Alphones Grangerhez. Egy fiuk született, aki már nem tudott varázsolni. Harold Granger feleségül vett egy muglit, egy Naomi Little nevű asszonyt, kitől két fia született Jeremy és...

– Joe Granger – fejezte be helyette Rose.

Linda bólintott.

– Mindketten muglik voltak már, ezért mugli asszonyt választottak maguknak. Jean Wilkes lett Joe felesége, míg Jeremyé egy Amarillys nevű nő, utóbbi rögtön meghalt, miután életet adott az apámnak, Davidnek. Nem sokkal később Jean is áldott állapotba került – pillantott Rose-ra –, és megszülte az első boszorkányt Cassiopeia óta...

– Hermione Jane Granger – sziszegett közbe Lucius.

– Igen – mosolyodott el dühében Linda. – Innentől most már tényleg mindenki ismeri a történetet. Hermione a Roxfortba került, ahol megismerkedett Potterrel és Weasleyvel, küzdött Voldemort ellen, majd miután legyőzte őt – a saját rokonát –, férjhez ment Ronaldhoz, és lett két kölykük. Rose – biccentett a lány felé – és Hugo. Apám pedig '97-ben elvette feleségül anyámat, így megszülettem én is, mint Mardekár törvényes utóda!

Albus látta, hogy a lány nem akar többet mondani. Talán nem is volt mit mondania, hiszen már mindent elmondott. Akkor az azt jelentette, hogy ismét velük fog foglalkozni, nem igaz? Albus őszintén remélte, hogy talán megint történni fog valami, ami miatt nem kell megküzdeniük velük.

Túl nagy volt a túlerő. Nem győzhettek volna ellenük, hacsak Maryék nem hívták már McGalagonyt. Albus csak reménykedni tudott benne, hogy az igazgatónő hamarosan megérkezik a Főnix Rendjével valamint Dumbledore Seregével, és győzni fognak.

Húgára pillantott, aki még mindig ájultan feküdt a Mester előtt. Nem értette, Linda, hogy lehetett ennyire kegyetlen. Lily csak kilenc éves volt! Egy fiatal kislány, aki még nem is élt igazán, de egy ilyen szörnyeteg karmai közé került. Albus nem tudta, hogy akarja felhasználni Linda a húga erejét – már ha valóban Lily az utolsó tűzmágus –, azonban már előre félt.

Fekete mágia.

Csakis ez lehet az, amivel elszívhatja Lily erejét. De ha elszívja, akkor elszívja vele a gyerek életét is, ami azt jelenti, hogy Lily meg fog halni.

Albus úgy félt, mint még soha. Emlékezett azokra az időkre, amikor még minden rendben volt. Emlékezett, mikor vagy öt éve a Potter család kirándulni ment, és James meg ő bevitték Lilyt az erdőbe, ahol persze mindhárman eltévedtek. Csak Lily tartotta bennük a lelket; a kislány folyamatosan biztatta őket, hogy kijutnak, és csodával határos módon úgy is lett!

Lily nem ezt érdemelte. Nem kerülhetett még egy Potter olyan sorsra... Talán ez egy átok lenne? Talán Trelawney átkot szórt rájuk a folyamatos jóslatokkal? Vagy Voldemort tette volna? Így állt volna bosszút rajtuk? Nem juthatott mindegyik Lily Potter ugyanarra a sorsra... Nem történhetett meg, hogy Lily ugyanúgy végezze, mint...

Lily Evans.

Csak jönne már az erősítés! – gondolta Albus.

Linda ránézett a tiszafára, és váratlanul megszólalt.

– Amikor megvettem a pálcám, már akkor mondták, hogy különleges. Erős boszorkány lesz belőlem... Éreztem. Legyőzhetetlen vagyok, azaz mégsem.

Tekintete Lilyre vándorolt, majd Albusékra, és újból sóhajtott.

– Azt hiszem, ideje lenne elvarrni a szálakat!

Felemelte tiszafapálcáját, és Albusékra szegezte. Victoire és Juliette hátrébb léptek, majd egészen Albusék mellé álltak, hogy ha harcra kerül sor, közösen támadjanak.

Távolból kiáltások harsantak. Albus szíve ijedten dobbant, remény ébredt fel benne, hogy hátha az igazgatónőék közelednek, vagy jobb esetben a szülei. Csak ezekben tudott reménykedni, ezek voltak az utolsó reményei, de nemcsak neki, hanem a többieknek is.

Úgy tűnt, Linda is meghallotta a furcsa hangokat, mert villant egyet a szeme, majd gonoszul elmosolyodott. Bólintott a többi halálfalónak, aztán Albusra nézett.

– Ifjú Albus Perselus – mosolygott kegyetlenül –, készülj, mert itt a végzeted!

Abban a pillanatban egy kócos hajú, szemüveges férfi rontott be a terembe egy vörös hajú asszonnyal. Mögöttük ott sietett egy bozontos nő, egy vörös férfi, hasonló üstökű kisfiúval, oldalukon az igazgatónő és még pár auror. Albus csak egy szót tudott nyögni, de a beálló csöndben mindenki megértette:
Apa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése