2016. szeptember 1., csütörtök

Utolsók sorozat – 1. kötet – Az utolsó tűzmágus – 2. fejezet

2. fejezet

Döbbenet

Valahol, egy gyönyörű kúriában, szeptember 2-án fülsiketítő üvöltés rázta fel az ágakról a madarakat. Az üvöltés gazdája, név szerint Lucius Malfoy dühödten csapta le unokája levelét, és nem törődve a köréje sereglett házimanókkal, vörös arccal fordult fia felé.
– HOLLÓHÁT?! HOLLÓHÁT?! – mennydörögte, de úgy, hogy még mindig nyugodt felesége, Narcissa is összerándult az ijedtségtől.
– A MALFOYOK SZÉGYENE! – folytatta tovább Lucius, temérdek nyálat fröcsögve, majd kissé halkabbra vette a hangját. –  Ez a te hibád – sziszegte fiának fenyegetően, ám amaz csak kérdőn vonta fel a szemöldökét.
– Pontosan mi is az én hibám, apám? – Draco Malfoy hangja, mely általában hideg és érzelemmentes szokott lenni, most enyhén remegett az elfojtott dühtől. Apja állta a tekintetét; teljesen elvesztette a józan eszét.
– Ha betartottad volna a Malfoyok nevelési szokásait, akkor Scorpius is mardekáros lett volna, mint eddig az összes Malfoy!
Draco lehunyta a szemét, és összeszorította a fogát, nehogy véletlenül olyat mondjon, amit később megbánna. Tudta, hogy ha most ordibál, végleg elvágja magát apja előtt, de nem tehetett róla: Lucius természete egyszerűen követelte, hogy veszekedjen vele, így nem csodálkozott rajta, amikor hirtelen kiszaladt a száján a gúnyos megjegyzés:
– Azért nem minden Malfoy.
Azért az arcért megérte: Lucius sokkoltan meredt fiára. Hápogva fordult Narcissa felé, az asszony azonban sokkal érdekesebbnek találta a szőnyeg mintájának tanulmányozását, mintsem hogy a szemébe nézzen.
– Juliette-re gondolsz? – kérdezte végül halkan az idős férfi, mire mindenki ráemelte a tekintetét. Összevonta szőke szemöldökét, hangjából fenyegető él csengett ki. A házimanók, akik időközben a falhoz lapultak, most félretették a félelmüket, kíváncsian léptek előrébb. Amióta a kúriában dolgoztak, nem sokszor hallották a ház urát Juliette Malfoyról beszélni, pedig mindannyian imádták az életvidám, fiatal leányzót.
– Ki másról, apám? – morogta Draco, nem törődve a férfi vészjósló tekintetével. – Tudtommal a kis Juliette nem mardekáros volt... Hova is osztotta be a Teszlek Süveg, Astoria drágám?
Az említett hölgyemény éppen akkor érkezett vissza a nővére, Daphne látogatásából. Astoria a Greengrass család másodszülött, aranyvérű leánya volt, aki persze nem igazán nyerte el Lucius papa szeretetét; a családfő szerint ugyanis nem Malfoy-feleséghez méltó viselkedést tanúsított, azaz nem volt csendes, nyugodt, jéghideg, alázatos asszonyka, mint egykor Narcissa. Apró termetű, gyönyörű nő volt hosszú, világosszőke hajjal és igéző, kék szempárral. Ha tehette, mindig mosolygott és kuncogott, sőt odáig merészkedett, hogy még a „söpredékekkel” is szeretett barátkozni.
Mondhatni, mikor Lucius értesült róla, hogy ifjú menye sárvérűekkel tölti az idejét, elképesztő haragra gerjedt. Nem értette, hogan lehetséges, hogy arisztokrata fia, aki mindig a legjobbat kapta, hogy nem vette el inkább Pansy Parkinsont – a háztársát, aki, „Bár nem egy szépség…”, ezt még ő is elismerte, legalább aranyvérű és illedelmes volt; vagy ha mindenképp Greengrass-lány után vágyott, akkor inkább Daphnét, aki szintén aranyvérűnek mondhatta magát, illedelmes és ráadásként még csinos is!
– Ó, Juliette-et? – mosolygott Astoria, miközben csókkal üdvözölte férjét. – A Hollóhátba, természetesen.
Draco diadalittasan fordult dühtől fortyogó apja felé. A jó öreg Lucius lassan húzta elő a pálcáját, de mikor megindult fia felé, nyoma sem volt bizonytalanságának. Draco már felkészült a támadásra, így nem kissé lepte meg apja tette. A férfi Astoriára szegezte pálcáját, és már érkezett is az első átok.
Narcissa egyszerre sikoltott fel Astoriával. Az idős asszony rémülten nézte menyét, aki nem vele foglalkozott, hanem hitetlenkedve figyelte apósát.
Capitulatus!
Az öreg férfi döbbenten szemlélte, hogy pálcája egyszer csak kirepült a kezéből. Draco lefegyverezte, majd feleségéhez lépett, aki még mindig remegett, és óvatosan felsegítette. Édesanyja rögvest odasietett, hogy segítsen neki, és miután együtt odébb támogatták – persze a házimanókkal – Astoriát, a fiatal varázsló jeges tekintettel lépett az apjához.
– Ha még egyszer – sziszegett az arcába –, akárcsak egy rossz szót is mondasz a feleségemre, nemhogy megátkozni, én foglak megkínozni, de abban nem lesz könyörület, ezt jegyezd meg!
– Te ezt a szemtelen fruskát véded az apád helyett?! – csattant fel Lucius.
– Ez a szemtelen fruska a feleségem – felelte Draco, és hangja mindennél fagyosabb volt.
Ilyenkor szokott eljönni az a pillanat, amikor az idős Lucius Malfoy megáll, ráhagyja a fiára a dolgot, majd dühtől tajtékozva távozik. De nem, most kivételesen nem érkezett meg ez a pillanat. Az őszülő férfi nem akart távozni, túl sok volt ez neki. Nem elég, hogy a legkedvesebb unokája hollóhátas lett a dicső Mardekár helyett, a menye is felmérgesítette, így ahhoz folyamodott, hogy megátkozza – persze nem sikerült, mert miért sikerült volna?! –, és a fia Astoriát védte helyette.
– Miatta lett hollóhátas Scorpius! Miatta lett egy Malfoy, egy Malfoy – hangsúlyozta ki a családnevet – hollóhátas!
– Miért is?
– Ő SZÜLTE MEG EZT A SZÉGYENTELEN KÖLYKÖT! – üvöltötte torkaszakadtából Lucius. Soha nem volt még ennyire dühös, pedig gyakran felmérgesítették. Sőt igazából most nem is dühösnek érezte magát; gyilkolni volt kedve, annyira eluralkodott rajta a harag.
– AZ A SZÉGYENTELEN KÖLYÖK A FIAM, A TE UNOKÁD! – jött ki a sodrából Draco is.
A békés kúriában elszabadult a pokol. Narcissa halálra váltan állt a férje és a fia közé, megpróbálva csillapítani a kedélyeket; levetette szokásos hideg álcáját, és könyörögve szólt bele a vitába.
– Kérlek, hagyjátok abba... Lucius, szívem...
– Cissa! – Az asszony még fehérebb lett, látva, hogy férje arcára vadállatias mosoly ült ki. – Mit is próbáltam beléd verni, mikor feleségül vettelek?
– A Malfoy-szabályokat – dadogta ijedten az asszony.
– Azaz? – vonta föl a szemöldökét Lucius. – Mi a harmadik szabály, drágaságom?
A nő lesütötte a szemét, majd halkan, szinte motyogva válaszolt:
– Egy Malfoy sosem könyörög.
– Na, látod, megy ez neked – jegyezte meg férje, aztán Dracóra nézett, akinek szürke szemében megvetés csillogott. – Úgy látszik, te sem ismered eléggé a szabályokat, fiam. Első: Mindig tiszteld a családfő Malfoyt! – Astoriára tekintett. – Negyvenkilencedik szabály: Mindig egy Malfoyhoz méltó feleséget válassz! – Elhallgatott, csak hogy néhány másodperc után szenvedélyesebben folytassa. – Mikor megszülettél, egyből tudtam, hogy baj lesz veled! Ugyanolyan semmirekellő vagy, mint Juliette! Ugyanolyan elfajzott suhanc, de egyet ne felejts! Mi lett a drága kis Juliette sorsa?! Hm?! Ezt sose felejtsd el, Draco, ezt sose felejtsd el...!
A szobában megfagyott a levegő; Lucius egyre jobban beleélte magát családja leteremtésében. Narcissa már rájuk sem mert nézni, nemhogy megszólaljon gyermeke védelmében; Draco összeráncolt homlokkal figyelte apját, míg Astoria még mindig bágyadtan feküdt a kanapén, körülvéve két, fiatal házimanóval, akik szintén megszólalni sem mertek a félelemtől. A családfő folytatni készült volna hosszas monológját, azonban egy vékony, ijedt hangocska megakadályozta ebben.
– Nagyapa?
Astoria felkapta a fejét, majd a hang gazdáját kezdte keresni a szemével. Egy kilenc éves – Scorpiusra nagyon hasonlító – kisfiú állt a lépcső aljában, álmosan nézve rájuk. Szélesen elmosolyodott, majd gyöngyöző kacajt hallatva az idős férfi felé szaladt.
– Nagyapa! Nagyapa! – Lucius nyakába ugrott, hogy aztán hirtelen engedje el és bocsánatot rebegjen. – Ne haragudj, nagyapa. Nem Malfoyhoz illő módon üdvözöltelek, kérem elnézésedet.
– Végre egy Malfoy, aki tudja, hogy kell viselkednie – mormolta a férfi, majd hangosabban folytatta. – Elnézem, unokám.
– Lupus! – A kisfiú ránézett édesanyjára, aki már sokkal jobb színben volt. Astoria gyorsan sietett a kicsi elé, hogy egy szoros, anyai ölelésben részesítse. – Kicsim, kérlek, menj vissza a szobádba... Tinka majd felkísér – intett az egyik manólánynak, aki szégyenlősen lépett a kisfiúhoz. – Apád és a nagyapád még beszélgetni szeretne – tette még hozzá.
– Tinka felkíséri, Lady Malfoy! – sipította a manólány.
Lucius eközben undorodó arcot vágott. Elköszönt második unokájától, aki végül engedelmesen – Malfoyhoz méltóan – visszaballagott a szobájába Tinka kíséretében. Mikor a kisfiú eltűnt a szemük elől, gúnyosan horkantott egyet.
– Meddig szeretnéd még babusgatni, Astoria?! Ez annyira... annyira... – próbálta keresgélni a szavakat, a család többi tagja azonban örömmel segített.
– Aranyos? – kérdezte Cissa.
– Kedves? – Így Draco.
– Anyás? – mosolygott Astoria.
– MERLIN SZERELMÉRE, MALFOYTALAN!
Lucius hitetlenkedve nézett végig az állítólagos családján. A fia mosolygott. Mosolygott! Egy Malfoy! Ráadásul elámulva nézte a felségét, mint aki nemcsak a tulajdonának tartaná...! Egy Malfoy! Számára ez elfogadhatatlan volt. Ő bezzeg sosem nézte így Narcissát; ha tehette, megkínozta engedetlenségéért, de nem nézte elragadva, elámulva.
Az idős férfit megdöbbentették ezek a viselkedések, így csak vetett egy gyűlölködő pillantást Astoriára, jelezve a nőnek, hogy nemcsak utálja, hanem gyűlöli is, aztán rámordult Narcissára.
– Cissa, indulunk!
– Máris? – csodálkozott az asszony. – Hisz még csak két órája vagyunk itt. Szívem, te is tudod, hogy a normális vendégek... – Elhalt a hangja, megpillantva férje gyilkos tekintetét. – Azonnal indulunk – motyogta, majd felállt, hogy elbúcsúzzon fiától és menyétől.
– Már mentek? – erőltetett egy udvarias mosolyt Draco. Miután megkapta a választ – egy morgást –, odalépett anyjához. – Édesanyám, vigyázz magadra!
– Te is, fiam – paskolta meg Draco arcát az asszony. Cissa ezek után Astoriát részesítette egy szeretetteljes ölelésben. Lucius még csak időt sem pazarolt rájuk, hanem türelmetlenül toporgott a kandalló előtt.
– Cissa! – kiáltotta.
– Jövök már, édesem!
Lucius végignézett a társaságon; felesége addigra nagynehezen odaérkezett mellé, így már csak egy gúnyos mondatra futotta a férfinak.
– Malfoyok szégyenei! – Majd hopp-porral távozott. Narcissa szomorúan követte.
– Na, végre, hogy elmentek – sóhajtott fel Draco. – Már nagyon elegem volt apámból.
Astoria csak hümmögött, majd ő is felsóhajtott. Átölelte férjét, hogy biztosítsa szeretetéről, aztán lágy hangon megkérdezte, Scorpiusszal mi lesz.
– Írok majd neki választ – mondta a férfi. – Meg kell nyugtatnom, hogy nem haragszom rá... A Hollóhát végül is nem olyan rossz... Legalább okos fiú lesz – mosolyodott el Draco.
– Az egyszer biztos.
– Okos lesz, mint az anyja – mosolygott továbbra is a férfi, mire Astoria játékosan oldalba bökte.
– És mint Juliette – tette hozzá a nő.
– Igen – bólintott vonakodva. – És mint Juliette.

** * **

Valahol, Godric's Hollow-ban, egy takaros kis házban Harry Potter érdeklődve szemlélte középső gyermeke levelét. Felesége, Ginevra Potter éppen akkor lépett be a szobába legkisebb gyerekükkel, egyben egyetlen lányukkal, Lilyvel, mikor a férfi felnézett.
– Mi történt?
– APA! – Ginny kérdését elnyomta a hatalmas sikoly, melyet a kis Lily produkált. Szinte visítva vetette magát édesapjára, aki csak kacagott, majd mosolyogva ültette a térdére.
– Jól viselkedtél ma, kicsim? – kérdezte Harry, aztán a feleségéhez fordulva válaszolt. – Albus levelet írt.
Az asszony kérdőn nézett férjére, de az nem szándékozott választ adni. Túlságosan el volt foglalva, hogy meggyőzze Lilyt, inkább menjen játszani, ugyanis a kislány, amint meghallotta, hogy bátyja írt, mindenképpen el akarta olvasni a levelet. Hosszas győzködés árán – esti mese Voldemort legyőzőjéről, A Kis Túlélőről – Lily elvonult játszani.
– Mardekáros lett?
Ginny kerek-perec rákérdezett, mikor Harry még így sem válaszolt.
– Nem – nyögte a férfi.
– Hát akkor? Griffendéles? Hugrabugos? – sorolta az asszony, de miután a férje megrázta a fejét, kikerekedett a szeme. – Harry James Potter, most azonnal mondd meg, mi történt Albusszal!
A férfi elnevette magát, majd megcsókolta feleségét. Ginny bosszúsan ráncolta össze a homlokát, és fintorogva kérdezte meg, mi ennyire mulatságos.
– Nem hagytál ki egy házat a felsorolásból, édes? – pislogott ártatlanul Harry. Felesége szeme még jobban elkerekedett, mikor rájött a megoldásra.
– Hollóhát?
Harry bólintott, majd egyszer csak azon kapta magát, hogy Ginnyt tartja a karjai között, és az asszony sír.
– Gin, Gin, a Hollóhát nem olyan rossz – próbálta vigasztalni.
– Tudom! Nem is azért sírok...
– Hát akkor? – értetlenkedett a férfi. Tudta, hogy soha sem fogja megérteni a nőket...
– Az én eszes kisfiam! – kiáltotta az asszony, majd a kandalló felé indult.
– Ginny? Most meg hová mész?
– Harry James Potter! – csattant fel a nő. – Csak nem hitted, hogy nem mesélem el anyáméknak?! – S zöld lángok kíséretében távozott.
Harry megcsóválta a fejét; ezek után biztos volt benne, hogy nem érti a nőket. Még akkor is a fejét csóválta, mikor imádott keresztfia, Teddy Lupin beköszönt.
– Keresztapa!
A rikítóan türkizkék hajú Teddynek szív alakú arca volt, tekintete pedig olyan volt, akár a borostyán. Boldogan mosolyodott el, meglátva Harryt.
– Teddy – köszöntötte Harry.
– Na, mi újság itthon? – érdeklődött vidáman, miközben szétnézett a nappaliban.
– Albus hollóhátas lett – sóhajtotta Harry –, és Ginny elsírta magát, hogy milyen eszes fia van... Mintha csak az övé lenne! – tette hozzá duzzogva.
Teddy döbbenten rogyott le az egyik székre, néhány perc múlva aztán már úgy vigyorgott, mint a vadalma; madarat lehetett volna vele fogatni, annyira boldognak látszott.
– Te meg mit vigyorogsz? – morrant rá az idősebbik morcosan. Teddy még jobban elvigyorodott, majd megpaskolta keresztapja arcát.
– Ó, először is nagyon nevetséges vagy a műduzzogással, Harry. Másodszor, Victoire végre boldog lett!
– Miért? – csodálkozott a férfi, eltekintve a műduzzogásos beszédtől.
– Van egy sorstársa!
Most már Harry is csatlakozott a vigyorhoz; egyszerre nevették el magukat. Mire Ginevra Potter hazaérkezett anyjától, két nevető férfit talált a nappaliban. A vörös hajú asszony megrázta a fejét, és motyogott valami olyasmit, hogy már megint rájuk jött az öt perc; végül megragadta az előbukkanó Lily kezét, majd a konyhába vezette kislányát.

** * **

Abban a percben a Roxfortban Albus Perselus Potter belépett a Nagyterembe; boldogan, mosolyogva foglalta el helyét a Hollóhát asztalánál, Mary és John között. Vele szemben Victoire ült le egyenes háttal, tökéletes testtartással, és széles mosolyt villantott unokatestvérére.
– Jó reggelt, Albus! – üdvözölte. A smaragdszemű fiú viszonozta a köszöntést, hogy aztán érdeklődve nézzen Scorpius Malfoyra, aki Victoire mellett helyezkedett el.
– Potter, Weasley, Jackson, White – bólintott mindegyiknek. Albus csak biccentett.
– Ezt figyeljétek!
Mary izgatottan kezdett fészkelődni; Neville professzor tűnt fel az ajtónál, kezében az órarendekkel, mellette pedig az igencsak bosszús Friccsel, aki még mindig nem ment nyugdíjba. Albus észrevette, hogy a griffendéleseknél Jamesnek eléggé vidám az arca, így odahajolt Maryhez.
– Kezdődik – suttogta bele a lány fülébe. A lány kétkedve nézett rá, de azért továbbra figyelt engedelmesen.
Amint Argus Frics elhaladt a griffendélesek asztala előtt, minden irányból támadás érte. Az idős gondnokot beterítette egy azonosítatlan massza, ami ocsmány, zöld színű volt. Persze Fricset ez nem tántorította el a tervétől, amit véghez akart vinni, helyette egy kicsit megcserélte. Ördögi vigyorral indult el a griffendélesek felé, pontosabban James Potterhez, aki csak egy flegma mosolyt villantott.
– Most megvagy, Potter! – kiabálta, mikor végre odaért a fiú mellé, majd fülön csípte. – Megyünk az igazgatónőhöz! Megyünk, bizony! Ezt nem úszod meg szárazon, kölyök!
– Valóban? – pislogott az említett, majd észrevéve öccsét, kacsintott egyet. – Szerintem inkább maga nem ússza meg szárazon – vigyorgott –, megint – tette hozzá elgondolkozva. Aztán hirtelen kiáltott fel:
– Vigyázz, kész, tűz! Repül a macska!
A gondnok követte James tekintetét; egy barna folt repült feléjük, majd a távolból egy morgós hang hallatszott:
– A fene, elhibáztam! – James ledöbbenve nézte a feléjük tartó macskát, mert az nem... – Repül Mrs. Norris! Tűz! – folytatta a morgós hang, majd a barna folt után még egy érkezett, egy szürke folt.
A barna macska pont Frics arcába repült, akárcsak Mrs. Norris, aki egy kicsit késett. Abban a percben Frics felüvöltött: a barna macska elkezdte veszettül karmolni az arcát. Életében először a gondnok utálta a macskákat. Lerángatta magáról szegénykét, és elhajította a terem túloldalára. S ekkor...
– KATE!
Mindenki Mary Jacksonra tekintett, aki velőtrázóan felsikoltott, hogy aztán egyből felpattanjon és a barna macskához fusson. Miután megbizonyosodott róla, hogy Kate-nek – senki sem tudja, hogyan – kutyabaja, előhúzta a pálcáját, és lassan, villámló szemekkel a reszkető Frics felé indult.
James Potter vigyorogva szemlélte az eseményeket, Albus viszont inkább döbbenten. Nem hitte volna, hogy Mary ilyen veszélyes tud lenni; a lány már a harmadik átkát küldte a gondnok felé, pedig még meg sem tanultak varázsolni. Mary profi volt.
– Döbbenet – suttogta a smaragdszemű fiú.
Pár perccel később azonban véget ért a mulatság. Befutott McGalagony, aki „rendet teremtett”:
– Longbottom professzor, mélységesen meg vagyok döbbenve – krákogta az igazgatónő.
– De miért? – értetlenkedett a professzor. – Nem csináltam semmit!
– Hát pont ezért! – csattant fel McGalagony, majd kiosztott két hét büntetőmunkát James Potternek és Lucy Weasleynek – Lucy volt a másik segítőtárs –, levont húsz pontot a Griffendéltől, húsz ponttal jutalmazta a Hollóhátat Mary átkai miatt, de egy hét büntetőmunkára küldte lányt Frics szétátkozása miatt. Emellett elküldte Fricset nyaralni két hétre, hogy „regenerálódjon” és kipihenje fáradalmait.
Ezek után csendben telt el a reggelizés. Albus még az első órájukon is – átváltoztatástanon – hallotta, hogy McGalagony professzor döbbenten motyog:

– Döbbenet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése